Meer stikstofdioxide in Amsterdamse lucht dan toegestaan

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat staat in een rapport dat Milieudefensie woensdag overhandigt aan wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). 

Er zit op tal van plaatsen in Nederland meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval.

Op de ongezondste plek van Amsterdam, de Stadhouderskade, is 46 microgram per kubieke meter gemeten. Ook op in de Valkenburgstraat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter.

"Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht", aldus Milieudefensie. "Gemeente en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen." De organisatie pleit voor schonere auto's, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en ov. 

Metingen

Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden.

In een reactie laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) weten: "Een schone en gezonde lucht is belangrijk en daarom vind ik het goed dat ook Milieudefensie dit blijvend onder de aandacht brengt." Volgens haar "blijkt uit de monitoring van het RIVM dat er nog slechts enkele knelpunten zijn in de binnensteden. Om die op te lossen heb ik samen met de gemeenten een actieplan opgesteld."

Tip de redactie