Een deceptie. Dat was het mislopen van de titel door Ajax gisteren. Niet alleen werd zo een kampioensfeest door de neus van de supporters geboord, de club heeft er ook zichzelf mee.

Sportief, financieel, emotioneel. Op veel fronten was het gelijkspel tegen De Graafschap een drama voor Ajax. "Ik heb 's avonds geen tv meer aan gehad. Ik koop geen kranten, ik wil niks zien", stelt ras-Ajacied Kale een dag na de wedstrijd. "Je gaat er van uit dat als je nog één wedstrijd moet winnen, dat je er dan negentig minuten vol op klapt. Maar dat heb ik toch gemist. Heel raar."

Scouts

Niet alleen voor de fans, ook voor enkele Ajacieden zou de flater tegen De Graafschap wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Dit denkt Ajaxvolger Mike Verweij van De Telegraaf. 'Er waren scouts aanwezig gisteren. Die hadden het idee bij een Jupiler League-wedstrijd te zijn. Achteraf vroegen ze zich vertwijfeld af of deze ploeg echt kampioen had kunnen worden.'

Maar ook de kans dat Ajax komend seizoen een grote naam aan zich weet te binden is met het mislopen van de titel geslonken, denkt Verweij. "Marc Overmars wil er twee aanvallende versterkingen bij. Klaas-Jan Huntelaar is een serieuze optie. Maar ja, het salaris in Amsterdam is al een stuk lager en nu ook geen Champions League..."

Krappere jas

En dan zijn er nog de financiële implicaties. Erik Rezelman, financieel journalist bij RTL Z, schat dat Ajax door het mislopen van de Champions League volgend seizoen dertig miljoen euro misloopt. 'Dus in plaats van honderd, is er maar zeventig miljoen te besteden. De club geeft al gauw 45 miljoen aan salarissen uit, dus er blijft niet echt veel over om wat extra's te doen.'

"Het is een grote deceptie en een leegte", sluit Ajax-fan Kale af. "En dan lag er ook nog een mail van Edwin van der Sar, of ik m'n seizoenskaart wil verlengen. Dat heb ik vanochtend toch maar gedaan. Eens een Ajacied, altijd een Ajacied, dat gaat er niet meer uit."

Bekijk de video:

'Eens een Ajacied, altijd een Ajacied'
'Eens een Ajacied, altijd een Ajacied'