Bootjes Amsterdammers moeten plaatsmaken voor toeristenboten

Bootjes van bewoners van de Van Noordtkade in de Spaarndammerbuurt moeten binnenkort plaats maken voor vijf grote toeristenboten.

Rederij Friendship gaat hier namelijk, met toestemming van het stadsdeel, vijf grote boten neerleggen. De bewoners wisten tot voor kort van niks en maken zich zorgen om overlast. 

Buurtbewoners vonden op 1 april een briefje op hun boot met het verzoek van de rederij deze te verwijderen. "Toen ik ging bellen bleek dat het geen grap was", vertelt buurtbewoner Ted Kuiper. Zijn sloepje moet dus plaatsmaken voor vijf grote schepen van de rederij. Het zijn weliswaar elektrische boten, maar toch vrezen de bewoners voor geluidsoverlast. 

Tijdstip

"Dit is een aanlegsteiger en de boten varen tussen 10.00 en 23.00 uur. Dus als ze 's avonds laat terugkomen en nog gaan laden en lossen, ja, daar hebben we natuurlijk weinig trek in. Bovendien moeten onze eigen boten weg!", aldus Kuiper

Volgens Rederij Friendship is de aanlegplek alleen een soort parkeerplaats. Toeristen zullen ergens anders op- en af stappen. Maar de buurt vertrouwt dat verhaal niet helemaal. "We kennen het gedoogbeleid wel, dus voor je het weet heb je hier alsnog 's avonds laat boten vol lallende toeristen", stelt een buurvrouw.

De buurt heeft inmiddels bezwaar gemaakt tegen de stroomkast en de laadpalen die voor de toeristenboten aangelegd moeten worden. Ondanks het feit dat de exploitatie- en de ligplaatsvergunningen al zijn verstrekt, blijft de buurt hopen dat de plannen alsnog helemaal van tafel gaan.

'Inschattingsfout'

Vanavond houdt het stadsdeel een extra bijeenkomst om de onrust in de buurt tegen te gaan. Stadsdeel West laat weten 'een inschattingsfout' te hebben gemaakt door de bewoners alleen te informeren via de website en niet met een brief of een bewonersbijeenkomst. Op de bijeenkomst van vanavond kan iedereen dus alsnog zijn zorgen uiten. 

Bekijk de video hier:

Tip de redactie