De 1-1 van Ajax gisteren uit bij De Graafschap dreunt niet alleen door bij alle Ajacieden in de stad, dat doet het ook in de financiële boekhouding van de club, stelt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. "Ajax heeft niet alleen naast de landstitel gegrepen, maar ook naast 25 miljoen euro."

De optelsom is volgens hem simpel: speel je als club geen Champions League dan loop je geld mis. "De startgelden in de Champions League zijn per land verschillend, maar de laatste jaren hebben geleerd dat die voor de kampioen van Nederland rond de 16 a 17 miljoen liggen", zegt Van den Wall Bake.

De rest van het geld komt uit de kaartverkoop van de drie wedstrijden in de poulefase. "En je marktwaarde stijgt met een paar miljoen als je de titel pakt." Bovendien zijn er nog de premies die je als club kunt pakken door wedstrijden in het miljoenenbal te winnen.

Sponsors

Maar dat is niet het enige dat Ajax misloopt, stelt Van den Wall Bake. "Het zal de verkoop van seizoenskaarten niet helpen en ook zullen potentiële sponsors zich wel even achter de oren krabben." Hoewel Ajax als voetbalmerk nog steeds erg sterk is, moet het wel op gaan passen. "Ajax heeft internationaal flink wat krediet, maar je moet wel aan de top blijven staan en wat dat betreft heeft Ajax geen goede trackrecord."

Het mislopen van de miljoenen is met name vervelend voor financieel directeur Jeroen Slop, zegt Van den Wall Bake. "Hij had zich ongetwijfeld al verheugd op het landskampioenschap en dat geld, maar dat loopt hij nu gewoon mis." Toch denkt Van den Wall Bake niet dat de financiële tegenvaller veel gevolgen zal hebben. "Met 100 miljoen op de bankrekening is het eigen vermogen daarvoor te groot."

Imago

Overigens kan Ajax zich via de voorronde nog wel plaatsen voor de Champions League, maar dat is allerminst zeker. "PSV plaatst zich direct en pakt die miljoenen, Ajax heeft tot nog toe alleen een deuk in haar imago opgelopen."