Parkbeheer Vondelpark gaat 'zichtbaar reinigen' om afval tegen te gaan

Het is zomers weer, dus mensen trekken massaal naar het Vondelpark om daar van de zon te genieten. En dat zorgt voor een hoop zooi in het park. Vorig jaar was het na een dag mooi weer vaak een enorme puinhoop.

Drukke dagen dus voor de schoonmakers van het Vondelpark. Duizenden mensen komen met een kleedje naar het park. Maar uiteraard ook met eten en drinken. Veel komen ook om te barbecueën. 'Dit is de eerste keer dat ik het hier doe, maar ik denk dat het wel vaker gaat gebeuren', zegt een van de parkbezoekers.

Zichtbaar reinigen
Ruud Stuurman, beheerder van het park, is niet altijd even blij met de barbecueënde mensen. 'Mensen gaan gewoon weg en laten het vuil liggen. En dat is natuurlijk heel erg jammer. Wij gaan nu zichtbaar reinigen met een aantal mensen. We geven mensen vuilniszakken zodat ze hun troep op kunnen ruimen', zegt Stuurman.

'Geen probleem als iedereen netjes de spullen opruimt'
In het park mag je op een aantal plekken barbecueën. En ook dat veroorzaakt vaak veel rommel, bleek ook vorig jaar al. Na een paar borrels bleken er toch veel mensen niet bereid hun afval op te ruimen. Gelukkig doet niet iedereen dat. 'Ik denk dat als iedereen gewoon zijn spulletjes in een zak doet en dat gewoon netjes meeneemt, dat er dan geen probleem is', zegt de barbecueënde parkbezoeker. 'Ik heb het gevoel dat het hier altijd wel netjes wordt opgeruimd. Tenminste, ik doe dat wel. Maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die rotzooi achterlaten', zegt een andere bezoeker.

De Vrienden van het Vondelpark hebben bij de gemeente gevraagd het barbecueën te verbieden. Hier is nog geen besluit over genomen. Bij mooi weer beginnen de schoonmakers in ieder geval om 5 uur in de ochtend.

Tip de redactie