De winteropvang voor daklozen is straks verleden tijd, de stad krijgt namelijk 250 extra plekken voor de opvang van dak- en thuislozen. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met de uitbreiding.

De nachtopvang krijgt 100 bedden extra en het passantenpension, waar dak- en thuislozen ook overdag terecht kunnen, krijgt 150 extra plaatsen. Volgens wethouder Eric van der Burg is de uitbreiding van de opvang belangrijk. 'In Amsterdam hoeft niemand op straat te slapen. Een belangrijk uitgangspunt in onze maatschappelijke opvang is dat we mensen perspectief bieden op herstel, hetzij door een hulpverleningstraject, hetzij door hen de mogelijkheid te bieden zelf hun problemen op te lossen', zegt de wethouder.

'Iedereen recht op hulp'
Van der Burg zegt dat er in de sobere winteropvang van de afgelopen jaren vrijwel geen sprake was van hulpverlening. 'Dat gaan we nu veranderen. Iedereen heeft recht op hulp, in de zomer- en in de wintermaanden.' De gemeente ziet dat met name het aantal economische daklozen, mensen die door geldproblemen op straat komen, toeneemt. Juist die mensen zouden met een beetje hulp hun leven weer op de rit kunnen krijgen.

Lees ook: Opnieuw permanente winteropvang voor daklozen

Hoewel de winteropvang dus gaat verdwijnen zodra de uitbreiding van de opvangplekken voltooid is, zal de winterkouderegeling weer terugkeren. Zodra de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt, kunnen dak- en thuislozen die de vaste opvang niet willen gebruiken, alsnog een bed krijgen.