Zes bruggen in Slotermeer zijn woensdag officieel vernoemd naar vrouwen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Oud-burgemeester Cohen diende vorig jaar een voorstel in om op deze manier een eerbetoon aan de verzetsheldinnen te geven. Aanvankelijk ging het om één brug, die naar Jacoba van Tongeren vernoemd moest worden, maar het werden er uiteindelijk dus zes. 

"Jacoba leidde een grote Amsterdamse verzetsgroep van 150 leden. Ze zorgde in totaal voor 4.500 onderduikers", vertelt Paul van Tongeren, een neef van Jacoba. "Als je ziet wat een enorm bijzondere rol deze vrouw gespeeld heeft, ja, daar moet je als Amsterdam iets mee doen. Dat dat nu gebeurt, daar ben ik heel blij mee", stelt Cohen. 

Ondergewaardeerd

Dat er nóg vijf bruggen volgden stemt Cohen helemaal tevreden. "Dit zijn allemaal belangrijke vrouwen die een grote rol hebben gespeeld in het verzet. De rol van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog is misschien wel al die tijd behoorlijk ondergewaardeerd geweest. Dat staat met deze zes bruggen toch weer een beetje verder op de kaart."

Naast een brug voor Jacoba van Tongeren werden er ook bruggen vernoemd naar Henriette Voute, Hester van Lennep, Frieda Belinfante, Henriette Pimentel en Hannie Schaft.

Bekijk de video: