Wie niet tevreden is over de toespraak van zijn imam, kan dat binnenkort in een app aangeven.

Op deze manier kan een imam een like of een dislike krijgen. Ook kan er feedback gegeven worden, waardoor imams beter kunnen begrijpen wat er leeft onder de mensen.

Het idee komt van Amsterdammer Mohamed Mouman: "Na de preek kunnen de bezoekers de app openen en een like geven. Als ze er iets bij willen schrijven kan dat in een comment." 

Nummertje

Volgens Mouman bestaat onder moslims al langer de behoefte om imams feedback te geven, maar is dat in de praktijk onmogelijk. "Je kan natuurlijk niet allemaal een nummertje gaan trekken aan het einde van de preek om naar de imam te komen en te zeggen je hebt het goed gedaan, of je hebt het wat minder goed gedaan."

Tegenjihad

Volgens Mouman bestaat het gevaar dat moslims zich laten afschrikken door minder goede of alleen Arabisch gesproken diensten. Daardoor zouden ze thuisblijven en mogelijk zelfs radicaliseren.

Met discussie en debat in de app en de moskee wil hij de 'intellectuele jihad' voeren. Mouman: "Je hebt ook een andere agressieve jihad. Die maakt gretig gebruik van sociale media, daar stoppen ze miljoenen in. Aan de andere kant doen wij hier in Nederland en Europa best wel weinig en dat vind ik heel jammer. De app kan dus ook gebruikt worden als een soort tegenjihad."