De brandweer kwam afgelopen donderdag voor een onaangename verrassing te staan toen ze een brand op IJburg wilde blussen. Er waren namelijk geen brandkranen meer.

Die werden twee maanden geleden gestolen door koperdieven, maar zijn door de Vereniging Van Eigenaren (VVE) nooit vervangen.

Sommige bewoners voelen zich nu niet meer veilig in zijn huis. Het is 21.30 uur in de avond op het moment van de brand aan de Bert Haanstrakade.

Bewoner Bert Sluis en zijn vrouw worden gewerkt door een alarm. "We hoorden wel een pieper, maar dat hoor je wel eens als een batterijtje leeg is. Maar op een gegeven ogenblik zagen we een zwarte walm", zegt Sluis.

Bekijk een reportage over de missende kranen:

Onderburen

Buiten wordt al gauw duidelijk dat de brand bij de onderburen is. De brandweer krijgt de brand onder controle, maar kon door het oponthoud toch later beginnen met blussen.

"Het geheel is toch wel fors uitgelopen door de ontbrekende brandkranen", meent Sluis.

Want die werden dus twee maanden geleden gestolen. "Als een bewoner ziet dat er een defect is of dat er een kraan van een blusleiding ontbreekt, moet 'ie dat zo snel mogelijk melden bij de eigenaar", zegt brandweerwoordvoerster Victoria Burgers.

"Dus of de woningcoöperatie of de VVE. Die is er verantwoordelijk voor om het zo snel mogelijk te verhelpen"

Antwoord

Volgens bewoner van de flat Bert Sluis is er meerdere malen aangegeven bij de VVE dat de kranen gestolen waren. Maar daar kwam geen antwoord op.

De VVE zegt in een reactie tegen AT5 dat de nieuwe doppen in bestelling zijn. "We snappen de schrik van de familie Sluis. We weten dat we verantwoordelijk zijn voor het materiaal."

"Het herstel duurde langer omdat we aangifte moesten doen. In de aanschaf voor nieuwe doppen hebben wij een financiële overweging moeten maken. De nieuwe doppen zouden maandag komen, maar de bestelling was vertraagd."

Te koop

Voor Bert Sluis maakt het niet uit. Hij heeft zijn huis te koop gezet. "Ik heb er genoeg van. Hoe mooi ik ook woon, ik vertrouw het niet meer."