De JOVD is van plan vrijdag de West-Indische Huisbrug om te dopen in de Hans van Mierlobrug.

Reden is dat de jongerenclub van de VVD het niet eens is met het feit dat de gemeente van 89 bruggen de officieuze naam niet langer wil hanteren. Volgens de gemeente voldoen deze namen niet aan de criteria en krijgen daarom mogelijk een nieuwe naam, of alleen een nummer.

De JOVD vindt dat "de gemeente doorslaat in haar regelzucht". De JOVD gaat daarom zelf maar bruggen benoemen naar "liberalen die wat voor Amsterdam hebben betekend".

Vrijdag beginnen ze dus met brug nummer 17, oftewel de West-Indische Huisbrug. Vernoemd naar het West-Indische Huis dat op steenworp afstand ligt, het voormalige hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. De reden dat juist deze brug wordt gekozen, is dat deze het dichts bij het voormalige woonhuis van D66-oprichter Hans van Mierlo ligt. 

Lees ook: 89 bruggen in de stad dreigen naam te verliezen

Lijst

Maar opvallend genoeg is de West-Indische Huisbrug gewoon de officiële naam van de brug. De gemeente bracht onlangs een lijst naar buiten waarop de bruggen staan vermeld die geen officiële naam hebben. En deze brug staat daar niet op vermeld.

Dus of de naamsverandering van de JOVD dan officieel zal doorgaan is onzeker. Wel komt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte de VVD-jongeren morgenmiddag helpen met de opening. 

Amsterdammers kunnen tot 23 mei nog een nieuwe naam opgeven voor de bruggen die op de lijst van de gemeente staan. Dit moet dan wel goed onderbouwd zijn.

Lees ook: VVD: Laat Amsterdammers brugnamen bedenken