Koningsdag in Amsterdam is rustig verlopen. Daar is ook de gemeente het over eens. In een persbericht wordt gesproken over 'een goede sfeer'.

"Vermoedelijk vanwege het weer, kwam de drukte in de binnenstad wat later op gang dan andere jaren", schrijft de gemeente.

"Op de vrijmarkten buiten het centrum, zoals in het Vondelpark, Watergraafsmeer en op de Apollolaan heerste ondanks het frisse weer al vroeg in de ochtend een goede sfeer."

Een woordvoerder van de politie kan beamen dat het feestgedruis door het weer wat langzaam op gang kwam. Daar wordt ook gesproken over een rustig verlopen Koningsdag. 

Eén keer moest de politie flink ingrijpen. Aan het begin van de avond begon een groepje jongeren de politie te provoceren en te bekogelen met voorwerpen. Een onbekend aantal van die groep is opgepakt. Daar bleef het verder bij.

Schoonmaken

Woensdagavond en in de nacht van woensdag op donderdag begint de gemeente met het schoonmaken van de straten in de stad. Er worden hier vierhonderd schoonmakers ingezet. Er stonden dit jaar ook 1.200 extra afvalbakken verspreid door de stad. Ook lagen er afvalpontons in de grachten waar mensen op bootjes hun zooi in konden deponeren. 

De dag is afgesloten met een groot vuurwerk bij de Sloterplas.