De feesten in de binnenstad zorgden natuurlijk ook voor een hoop geluidsoverlast. Voor een aantal bewoners reden om zich te mengen in het feestgedruis en met een app het aantal decibelen te meten.

Els Iping van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is een van de bewoners. Zij had ook de app en wilde tijdens Koningsdag meten of de geluidsniveaus wel binnen de norm bleven.

"De bassen zijn 110, zie je dat? En de gewone decibellen zijn 92. Eigenlijk al te hard voor de vergunning", zegt Iping terwijl ze bij een van de vele muziekpodia in de stad loopt.

"Van de arbowet moet je bij 80 decibel al oordopjes in he. Dat zegt iets over de kans op gehoorschade."

Een stukje verderop valt valt het alweer reuze mee met het niveau. "Dat dat kan he? Dat ze dat geluid zó kunnen richten dat je aan de andere kant van het podium zo weinig hoort", zegt Iping verbaast.

Bekijk een aantal geluidsmetingen:

Bassen

Toch constateert ze nog 99 decibel aan geluid. "Die bassen doen het hem. Maar wij kunnen elkaar hier verstaan dus we vinden het allang best."

Maar Els Iping kan zich wel inleven in de mensen die rond zo'n plein wonen. "Als je hier woont, met de hele dag die bassen met name, dan wordt je misschien ook wel een beetje gestoord", voegt ze er aan toe.

Hoeveel klachten voor geluidsoverlast er uiteindelijk zijn binnengekomen is niet bekend.