Er werd slecht weer voorspeld voor woensdag. Kou, regen, hagel. Maar dat bleef grotendeels uit. Over het algemeen was het een zonnige en rustige Koningsdag in Amsterdam.

Door de voorspelling van het slechte weer bleef een enorme bezoekersstroom uit en kwamen alle feestjes wat laat op gang. Maar dat maakte het niet minder gezellig in de stad. 

Al vroeg in de ochtend wisten de verkopers van tweedehands spullen hun gereserveerde plekje te vinden. Rond 9.00 uur werden de meeste vrijmarkten geopend in de stad.

Ook van het Vondelpark werden de poorten opengezet. Daar was het net als elk jaar rennen geblazen.

Video: Samenvatting Koningsdag in Amsterdam

Vrijmarkt

De vrijmarkten waren gezellig druk, "maar er zijn toch wat minder mensen dan voorgaande jaren", zei een gemeentewoordvoerder woensdagmiddag.

Hij sprak aan het begin van de middag van een "vooralsnog vrij rustige Koningsdag" in het centrum van de stad. "Waarschijnlijk door het tegenvallende weer, we vermoeden dat het wat later op gang komt", aldus de zegsman.

Video: Opening vrijmarkt in het Vondelpark

Zonnig

Later op de middag begon de stad echt vol te stromen. Sommige mensen kwamen voor het fijne, zonnige weer helemaal vanuit het koude en kille Zuiden afgereisd naar Amsterdam.

Zoals gebruikelijk was de Jordaan weer een van de gezelligste plekjes om te zijn, maar ook een van de drukste. Spelletjes, muziek en oranjebitter zorgden voor een prima sfeer in de bekendste wijk van de stad. 

De grotere festivals vonden vooral plaats aan de rand van de stad. Zoals Kingsland dat op het parkeerterrein van de RAI werd gehouden. AT5 was hier aanwezig en zond delen van het feestje live uit via Facebook.

Video: Kingsland festival in Amsterdam

Politie

De politie zei aan het einde van de middag dat het "rustiger is dan andere jaren". "Maar het is even goed gezellig." Noemenswaardige incidenten waren er op dat moment nog niet gemeld.

Rond 18.45 uur was volgens de politie het eerste "noemenswaardige incident" te noteren. Op de Nieuwendijk was een groepje jongeren aan het provoceren. Vervolgens begonnen ze de aanwezige politie te bekogelen met voorwerpen. De ME en politie te paard kwam in actie om de groep uiteen te drijven. Een onbekend aantal jongeren is aangehouden.

Rode Kruis

Eerder concludeerde het Rode Kruis dat Koningsdag "rustig en beheersbaar" verloopt. Hulpverleners hadden "substantieel minder" te doen dan in andere jaren.

In Amsterdam waren er wel wat problemen met alcohol en drugs. 47 mensen moesten worden geholpen in de stad.

Het Rode Kruis waarschuwde woensdag nogmaals voor het koude weer."Tip voor Koningsdag: draag een royale hoeveelheid laagjes. Zo blijf je lekker warm", riep de organisatie op.

Video: Man zit al vroeg klaar voor de vrijmarkt

Trein

Op Amsterdam Centraal was het woensdag ook rustiger dan op andere Koningsdagen. "Je merkt dat het weer van invloed is. Het is echt rustig", zei een woordvoerster van NS rond het middaguur. Later werd het wat drukker en rond 14.30 uur sprak ze van een "gezellige sfeer".

Gedurende de middag zag de NS het wel drukker worden op station Amsterdam Zuid. Dat had te maken met onder meer dance-events, waarvoor toeschouwers in de voorverkoop al plaatsbewijzen moesten kopen. 

De NS rijdt op Koningsdag met een speciale dienstregeling. Er worden extra en langere treinen ingezet. De NS houdt dit jaar geen tellingen van het aantal passagiers.

Video: AT5-verslaggever onderhandelt op de vrijmarkt

Koningsnacht

Bij elke Koningsdag hoort ook een Koningsnacht. De kou had ook zijn effect op de toeloop in de stad, zo bleek dinsdagavond. De gevoelstemperatuur lag rond het vriespunt.

Op plekken waar het normaal gesproken druk is (Roest aan de Jacob Pontiusplaats bijvoorbeeld) waren zichtbaar minder mensen.

Video: Café De Blaffende Vis onthult versierde gevel tijdens Koningsnacht

Bekijk meer foto's en video's van Koningsdag op AT5