Een graadje of acht en grote kans op regen. Er is weinig koninklijks aan de weersvoorspellingen voor Koningsdag. Voor de honderden evenementen in Amsterdam is het dus nog spannend hoeveel bezoekers er op af zullen komen.

Kingsland bij de RAI is het grootste van de zeven massale dance-evenementen in de stad. Het is uitverkocht, en dus zullen er morgen 35.000 bezoekers de wolken angstvallig in de gaten houden. "We hebben poncho's die we gratis uitdelen en extra gebieden binnen gecreëerd", stelt organisator Mitchel Bovenlander.

Bovenlander laat het weer zijn humeur niet verpesten. "We hebben nu de laatste voorspellingen gezien en dan valt het eigenlijk nog wel mee voor de middag. Dan wordt het beter dan het vandaag, gisteren of eergisteren was. En we hebben heel veel goede muziek, dus ik weet zeker dat het morgen een topdag wordt."

Schuilen

Q-Factory in Oost verplaatst het feest morgen wel naar binnen. "Ik verwacht eigenlijk meer mensen, omdat het zo koud is. Mensen willen toch wat gaan doen", zegt Alan Leuring van de organisatie. "Lekker schuilen hier. Je hebt geen poncho's nodig. Je kunt gewoon lekker biertjes drinken. Wij doen gewoon net of het zomer is."

Een uitgebreide weersverwachting is hier te zien. Of het daadwerkelijk veel rustiger in de stad wordt, moet morgen blijken. De laatste echt koude Koningsdag, toen nog Koninginnedag, was in 2006. Toen werd het 12 graden en liepen er zo'n twintig procent minder mensen in de stad.

Bekijk de video hier:

Koudste Koningsdag ooit: 'Maar het wordt een topdag'
Koudste Koningsdag ooit: 'Maar het wordt een topdag'