Enkele bekende zakkenrollers in Amsterdam hebben bezoek gehad van de politie met het oog op Koningsdag morgen.

De rollers zijn gewaarschuwd dat ze extra in de gaten worden gehouden. Er zijn woensdag extra rechercheurs aan het werk om gestolen telefoons te achterhalen.

Ook worden er extra agenten ingezet om te letten op zakkenrollers en overlastgevers, maar ook op bijvoorbeeld dronken schippers.

Bezoekers die toch zijn gerold, mogen bellen met 112. "We willen meteen achter de daders aan en voorkomen dat ze meer slachtoffers maken", zegt de politiewoordvoerster. Hoewel er de laatste twee jaar een kentering is te zien in de zakkenrollerij, blijft het veel voorkomen.

In 2013 waren het op Koningsdag 696 incidenten, in 2014 380 en vorig jaar 363. De politie adviseert bezoekers een volg-app (die je eigen telefoon traceert) te installeren en de inloggevens daarvan goed te onthouden.

Kou

Ook worden bezoekers van Koningsdag in Amsterdam gewaarschuwd om rekening te houden met het mogelijk zeer slechte weer.

Het Rode Kruis geeft aan dat de combinatie van alcohol en kou gevaarlijk kan zijn. "Het lijkt erop alsof je het warmer krijgt, maar je lichaam koelt juist verder af", zegt een woordvoerder. In Amsterdam staan zeven EHBO-posten en fietsen twee bike-teams door de stad om eerste hulp te verlenen.

Het VOLTT-festival, dat eigenlijk buiten zou plaatsvinden bij de NDSM-werf, is naar binnen verplaatst. De organisatie zegt dat te doen vanwege de "bar- en barslechte weersvoorspellingen". Kaartjes voor feesten worden op Ticketswap aangeboden voor relatief lage bedragen. Het laagste bedrag dat gevraagd wordt voor een kaartje voor Kingsland is bijvoorbeeld 18 euro.