Er zijn unieke foto's opgedoken van het Lloyd Hotel in de Tweede Wereldoorlog. In het Amsterdamse hotel werden in die tijd Joodse vluchtelingen geholpen.

De foto's zijn gemaakt door Jules Loszynski, een Joodse man die zelf ook gevlucht was uit Duitsland. Hij stierf in concentratiekamp Bergen-Belsen. 

De foto's werden gevonden door Jack Weil. Loszynski was de eerste man van zijn moeder. Zij overleefde Bergen Belsen en bewaarde de negatieven op zolder. Daar trof Jack ze tot zijn grote verassing aan.

"Ik heb heel veel negatieven gevonden, eigenlijk ook de negatieven die betrekking hebben op hun bestaan in Duitsland, in Berlijn", zegt Loszynski.

"De overgang van Duitsland naar Nederland. Hun vluchtelingenbestaan, eind jaren 30. En het begin van de oorlog. Want behalve dat hij een baan hier had, was hij ook een fervent fotograaf."

Slaapzalen

Zo legde Loszynski ook de opvang in het Lloyd Hotel vast. Bijvoorbeeld de slaapzalen en de schoenenlapperij. De foto's geven een heel bijzonder inkijkje in de wereld van toen, want beeld uit die tijd is schaars, zeggen onderzoekers. 

De foto's, zo'n vijftig in totaal, worden op 4 mei tentoongesteld in het Lloyd Hotel. Ze zijn gratis te bezichtigen.

Video: Bijzondere foto's Joodse vluchtelingen in Amsterdam duiken op

Foto's van opvang Joodse vluchtelingen duiken op
Foto's van opvang Joodse vluchtelingen duiken op