Volgens een onderzoek van het Economisch Bureau van ING kunnen huizenkopers in Amsterdam, die via Airbnb verhuren, tienduizenden euro's meer aan hypotheek dragen.

Volgens schattingen kunnen huizen of kamers zestig dagen per jaar tegen gemiddeld 131 euro verhuurd worden, schrijft Het Parool

Volgens het onderzoek van ING levert dit na aftrek van kosten en belastingen zo'n 353 euro netto over. Op basis daarvan zouden mensen bijna een ton extra hypotheek kunnen dragen.

Volgens ING verhuren een op de zes woningbezitters in het toeristische gedeelte van de stad hun koopwoning, of een deel daarvan, via Airbnb. Het gaat in totaal om 11.000 huishoudens.

Omdat een huis, naast een plek om te wonen, een middel om geld mee te verdienen wordt, wordt de woning 'letterlijk en figuurlijk meer waard', zegt Senne Janssen van ING tegen Het Parool. Daarom is er sprake van een extra hypotheekmogelijkheid. Al hangt de mogelijkheid van een lening wel af van het inkomen.

Berekening

Bij de berekeningen heeft ING aangenomen dat de verhuurder 100.000 euro binnenharkt als hij structureel jaarlijks zestig dagen per jaar dertig jaar lang tegen een gemiddelde prijs verhuurt via Airbnb. Maar ook bij bijvoorbeeld vijf jaar verhuren kan de extra hypotheek al oplopen tot 16.000 euro.