Vier scholieren van het Calandlyceum hebben zaterdag de tweede prijs gewonnen in de landelijke finale van de Technasium Top Award. Het viertal won de prijs met hun concept 'Fit Flash' waarmee de Sloterplas veiliger kan worden gemaakt.

Fit Flash bestaat uit een lint van interactieve lantaarnpalen waarmee de Sloterplas omringd wordt. Joggers, skaters en wielrenners zouden met behulp van een app het licht in de lantaarnpalen kunnen aansturen als ze er voorbij komen.

Volgens de bedenkers krijgt de Sloterplas daarmee een veiligere uitstraling, terwijl het tegelijkertijd mensen stimuleert om meer te bewegen.

De opdracht was om een ontwerp te maken voor verlichting in de openbare ruimte. Fit Flash voldeed volgens de jury prima aan die opdracht.

Oosterpark

"Het zou morgen gerealiseerd kunnen worden", zo zei jurylid Jeroen Oomkens in het Evoluon in Eindhoven waar de finale werd gehouden. De Hogeschool van Amsterdam, die een soortgelijk concept heeft uitgerold in het Oosterpark, is zeer geïnteresseerd in samenwerking met het Calandlyceum.

Aan de Technasium Top Award deden landelijk ruim vijfduizend middelbare scholieren mee. Het is de vierde keer in vijf jaar tijd dat het Calandlyceum een plek in de top twee behaalde, in 2012 en 2015 werd de school eerste.