Het gesteggel tussen de FNV en de gemeente om de 1-meiviering in het net opgeknapte Oosterpark lijkt voorbij. De burgemeester had geen zin in festival-achtige toestanden in het park. De vakbond heeft nu de kermisattracties van het programma geschrapt.

Volgens de gemeente leek de geplande manifestatie meer op een festival dan op een demonstratie en daarom was er een vergunning nodig. Die was niet aangevraagd door de FNV. Een bijkomend probleem was dat het onlangs gerestaureerde Oosterpark last had van waterschade en eigenlijk wat rust nodig heeft.

"We zien daarom af van de draaimolen en andere attracties," zegt een woordvoerder van de FNV. "Ook nemen we extra maatregelen om het gras goed te beschermen en verspreiden we de festiviteiten over een groter deel van het park om het gras minder te belasten. Ook zijn er kleine aanpassingen in het muzikale programma." 

Lees ook: Ruzie over FNV-feestje Oosterpark: 'Desnoods dwingen we een verbod af'

De FNV volgt alle eisen van de gemeente op omdat het vieren van de Dag van de Arbeid de vakbond meer waard is dan die kermisattracties. "Londen en Parijs vieren 1 mei en Amsterdam hoort daar ook bij. We vinden de manifestatie in het Oosterpark een goede manier om de Dag van de Arbeid te vieren. We hopen de traditie zo nieuw leven in te blazen."

De mars door de stad, de toespraken, de optredens en de markt in het park gaan wel gewoon door. De gemeente zegt erop te rekenen dat als alles volgens afspraak gaat, het evenement geen schade aanricht in het park.

Op een nieuw kaartje is te zien dat de festiviteiten nu zijn verspreid over het park. De kwetsbaarste plekken mogen niet worden gebruikt.

Stichting Herstel Oosterpark, die zich zorgen maakt om het park, is niet blij met de oplossing. In een bericht op Facebook waarschuwt de stichting: "Er zit voor ons niets anders op dan om naar de rechter te stappen."