Er is dit jaar nog een vrouw op gewelddadige wijze verkracht in de stad. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag tegen AT5. 

De verkrachting is niet eerder naar buiten gebracht op verzoek van het slachtoffer. De politie zegt daarom ook niet waar het incident zich heeft afgespeeld.

De vrouw is van haar fiets wordt getrokken en verkracht. Het gebeurde dit jaar in totaal dus zes keer in de stad, zo blijkt nu.

Vijf zaken werden breed uitgemeten in, onder meer, diverse opsporingsprogramma, maar één zaak is dus niet eerder naar buiten gebracht.

'Ook deze zaak betrof een verkrachting met geweld', meldt Aalbersberg donderdagmiddag in het AT5-programma Het Verhoor. 'De reden dat deze zaak niet in het nieuws is geweest heeft alles te maken met het slachtoffer. In verkrachtingszaken, die zó ingrijpend zijn, heeft het slachtoffer het recht om mee te bepalen of we iets naar buiten brengen. Het slachtofferperspectief staat voorop.' 

Verkrachtingszaak in Het Verhoor
Verkrachtingszaak in Het Verhoor

Lees ook: Slachtoffer verkrachting Amstelpark lag dagen in ziekenhuis

Aanhouding

Onlangs nog werd een man opgepakt die in verband wordt gebracht met drie verkrachtingen. De politie houdt er rekening mee dat er bij de overige zaken ook sprake kan zijn van een en dezelfde dader.

'Het komt normaal gesproken vijf a tien keer per jaar voor, zo'n ernstige zaak', stelt Aalbersberg. 'Nu dus zes, dus een grote stijging is er nog niet. Maar wat voor ons van belang is; elke verkrachting kan het begin zijn van een serie. Dus elke incidentele verkrachting, daar zijn we zeer alert op.'

De hoofdcommissaris benadrukt dat je als vrouw in Amsterdam natuurlijk nog alleen door het park moet kunnen fietsen. Maar een beetje extra alertheid kan volgens hem geen kwaad.

Toch waarschuwt hij. "Ik kan me ook voorstellen dat je als vrouw pepperspray in je tas wil doen. Maar we willen geen samenleving worden waarin mensen voor eigen rechter gaan spelen."