Reisboekhandel Evenaar in de Negen Straatjes heeft een conflict met de huurbaas, tevens D66-raadslid, Marcel van den Heuvel.

Van den Heuvel wil, vanwege een verbouwing, de huur verhogen.

Hij kan naar eigen zeggen niet anders, als hij naar de huurprijzen in de buurt kijkt. De reisboekhandel ziet dat anders en dus volgt nu de gang naar de rechter. "Ik vind het heel triest. Ik heb zelf het gevoel dat we dit helemaal niet gaan verliezen. Ik weet niet wat er gaat gebeuren natuurlijk en het is gevaarlijk. We hebben zulke hartverwarmende reacties gehad. We worden herkend als boekhandel", zegt eigenaresse Marre van Dantzig. 

De reacties kwamen naar aanleiding van de publicatie in Het Parool van afgelopen vrijdag. Huurbaas Marcel van den Heuvel was daar niet blij mee. Vooral omdat er volgens hem een duidelijke onderbouwing is voor de veranderingen: "Vorig jaar beklaagde de winkel zich over een rioollucht. We zijn toen gaan kijken en toen bleek dat er scheuren in de vloer, de fundering, zaten. Dat komt omdat de brug hersteld is over de Singel twee jaar geleden. Daar hebben we wat aan willen doen. De aannemer adviseerde een nieuwe fundering. Met deze investering, en met al de lage huur die ik reken in de Negen Straatjes, betekent dat de huur sowieso een beetje omhoog gaat."

Reisboekhandel Evenaar
Reisboekhandel Evenaar

Onvermijdelijk

Reisboekhandel Evenaar denkt dat Van den Heuvel al sowieso genoeg geld heeft. Hijzelf zegt de huur altijd zo laag mogelijk te hebben gehouden. Omdat beide partijen er niet uitkomen is een gang naar de rechter onvermijdelijk. Van den Heuvel heeft de eigenaressen nog een alternatieve ruimte aangeboden op de Keizersgracht, maar die werd niet geschikt bevonden.