Van der Laan heeft moeite met de hongerstaking van asielzoekers in de Havenstraat. 

De burgemeester is het ermee eens dat het lange wachten op de asielprocedure onwenselijk is, maar vindt het middel hongerstaking iets voor een zaak van leven of dood. Dat is hier volgens hem niet het geval.

Zo'n vijftien vluchtelingen in de opvang aan de Havenstraat zijn nu een week in hongerstaking. Ze protesteren tegen de wachttijd voor de start van hun asielprocedure. Die kan door het grote aantal vluchtelingen in sommige gevallen oplopen tot vijftien maanden.

Van der Laan vindt dit middel te zwaar: 'Ik heb hier moeite mee. Het gaat hier over mensen die uit enorme ellendige situatie zijn gevlucht, hier opvang krijgen. Het probleem dat hier nu speelt, omdat het er veel zijn, ze veel langer moeten wachten dan wenselijk is.'

De burgemeester noemt het wachten wel onwenselijk, maar niet onmenselijk: 'Er zijn klachten over het eten, het gaat niet goed met boeken en kleding, een koffer die niet mee kan worden genomen of een fiets. Maar dit zijn geen zaken van leven en dood.'

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad diende een motie in waarin wordt voorgesteld dat al in de Amsterdamse noodvang begonnen kan worden met de asielprocedure. Het stadsbestuur zegt dit te willen bepleiten bij staatssecretaris Dijkhof.