Parkeren bij winkelcentrum Boven 't IJ wordt flink goedkoper. Dat is goed nieuws voor winkeliers, want die zagen het aantal klanten hard teruglopen.

Doordeweeks zijn er maar weinig consumenten te vinden in winkelcentrum Boven 't IJ. En daardoor zijn veel zaken over de kop gegaan. 'Ik vind dat het achteruit gaat. Er gaan iedere keer winkels dicht', zegt een bezoekster. Winkel-eigenaar Johan Taphoorn zegt erover: 'Het wordt qua winkelaanbod een stuk minder. Er komen veel tijdelijke winkels, waardoor de klanten natuurlijk ook niet zeker zijn of ze er morgen nog wel kunnen kopen.'

De belangrijkste oorzaak van het verminderde aantal bezoekers zou volgens veel klanten en winkeliers het betaald parkeren zijn. Dat is nu nog 1,30 euro per uur, met uitzondering van zaterdagochtend en zondag.

'Vroeger was het zo dat mensen uit Volendam, Monnickendam en Purmerend hier naartoe kwamen gereden om boodschappen te doen en er een gezellige dag van te maken. Omdat bij hen sprake was van betaald parkeren, en hier kon je gewoon je auto vrij parkeren', zegt een man tegen AT5.

De gemeente heeft besloten dat het betaald parkeren goedkoper wordt. In plaats van 1 euro 30 per uur, gaan de eerste 3 uur nu 1 euro 30 kosten kosten. De nieuwe tarieven gaan op 1 juni in.