Ouders zouden zich geen grote zorgen moeten maken als hun kind eens een pilletje probeert. "Xtc is relatief onschuldig."

Dit bepleit hoogleraar verslavingszorg Wim van de Brink woensdag in gesprek met Het Parool.

De aan het AMC verbonden hoogleraar meent dat ouders zich vaak ten onrechte teveel zorgen maken als ze ontdekken dat hun kind wel eens een pilletje slikt. "Het is nog geen geaccepteerde gedachte, maar echt: xtc is relatief onschuldig. Qua risico's eerder te vergelijken met blowen dan met cocaïne", stelt hij.

Zo is xtc nauwelijks verslavend en leidt méér gebruik niet per se tot meer genot. "Sterker nog: onderzoek heeft aangetoond dat xtc vooral een fijne ervaring geeft als je er níét te veel van neemt", vertelt Van den Brink.

Ook is de kans op een overdosis volgens hem nihil. "Dat gevaar is bij drugs als cocaïne en heroïne veel groter."

Gevaren

Dat neemt natuurlijk niet weg dat er gevaren en negatieve gevolgen voor de gezondheid zijn verbonden aan xtc-gebruik. Zo kwamen er tijdens het Amsterdam Dance Event in 2014 nog drie mensen om het leven na het gebruik van xtc.

Maar de conclusie dat deze slachtoffers direct het gevolg waren van het nemen van een pil vindt Van den Brink te makkelijk. "Ik ben wel kritisch over de conclusie: drie xtc-doden. Xtc leidt niet zomaar tot de dood."

"Wat wel kan is dat mensen er overgevoelig voor zijn, zoals je ook overgevoelig voor penicilline kunt zijn. Of dat mensen een verborgen gebrek hebben dat ze pas bij zo'n evenement parten gaat spelen", stelt hij.

Reguleren

Van den Brink pleit er dan ook niet voor om met z'n allen aan de drugs te gaan. "Ik vind dat ouders hun tieners van alle genotsmiddelen af moeten houden. Maar ik zeg ook: schiet niet volledig in de stress als je kind het wil proberen. Of geprobeerd heeft. Het is geen ramp. Je kind is niet direct een junk." 

"Het zou veel beter zijn als de overheid xtc, net als cannabis, reguleert. Dat er xtc-shops komen, zoals er coffeeshops zijn. Dan zou je slechte en te sterke pillen kunnen weren. Want die zijn wél gevaarlijk", aldus de hoogleraar.