Woensdag zijn er voor het eerst testritten uitgevoerd op het noordelijk deel van de Noord-Zuidlijn. Een metrotrein reed op hoge snelheid enkele malen heen en weer tussen de stations Noorderpark en Noord.

"Alles is voortreffelijk gegaan, we zijn zeer tevreden", verzekerde een woordvoerder van de gemeente. 

De metro reed de testritten met 80 kilometer per uur. Dat is 10 kilometer harder dan de metro's gaan rijden als de lijn eenmaal in bedrijf is.

Er waren al testritten gedaan op lagere snelheid. Woensdag werd er alleen bovengronds gereden, in de tunnels is de stroomvoorziening nog niet klaar. 

Video: Testrit metro over traject Noord-Zuidlijn

Testrit metro op traject Noord-Zuidlijn
Testrit metro op traject Noord-Zuidlijn

Scheuren

De aanleg van de Noord-Zuidlijn heeft echter wel gezorgd voor een paar scheuren in de gevel van Amsterdam Centraal. Dit meldde Het Parool dinsdag. 

De krant stelt dat de kosten voor de reparatie van de schade al in 2011 zijn voldaan. In totaal betaalde de gemeente 19 miljoen euro aan Prorail en de NS. Hiervan worden de scheuren hersteld, maar het geld is vooral bestemd voor herstel van de centrale hal, de middentunnel en de achterkant van het stationsgebouw. 

Volgens de huidige planningen moet de Noord/Zuidlijn in het najaar van 2017 in gebruik worden genomen. Vorige maand werd echter duidelijk dat de oplevering van de metroverbinding mogelijk nog enkele maanden extra vertraging oploopt.