De man die vorige week een Finse toerist uit het ijskoude water bij de Oudezijds Achterburgwal viste, heeft maandagavond een oorkonde ontvangen van de Amsterdamse Reddingsbrigade.

'Wij zijn van mening dat iedere burger die iemand uit het water redt is gewoon een redder. We willen je graag een oorkonde uitreiken', vertelt Walter Weg van de Amsterdamse Reddingsbrigade.

'We zaten met wat vrienden in een kroeg. We hoorden ineens een plons en we zagen een man in het water. Hij verroerde zich niet en wij schreeuwden vanaf de kant. Het zag er een beetje uitzichtloos uit en toen dacht ik; het is een heel klein stukje naar de wal. Daar zijn heel veel mensen. Als ik heel even het water in ga en met hem mee zwem, dan moet het lukken', vertelt redder Marijn.

Video: Redder drenkeling uit Amsterdamse gracht krijgt oorkonde

'Plas even hier'

Weg: 'Het gebeurt veel te vaak, vooral 's nachts als mensen uit zijn geweest en toch misschien wat gebruikt hebben. Ze willen plassen in de grachten en kukelen voorover. Ik denk dat best wel wat meer voorlichting gegeven kan worden. Bijvoorbeeld met een postertje op het toilet met een tekst als "plas even hier voordat je naar huis gaat, want dan kan je veilig thuiskomen".'

Video: Toerist gered uit water Oudezijds Achterburgwal