Als het aan stadsdeel West ligt, zijn snorscooters niet meer welkom op het fietspad op de Bilderdijk- en Jan Evertsenstraat in Amsterdam.

De bestuurscommissie vindt dat de landelijke wetgeving die dit mogelijk moet maken te lang op zich laat wachten. Met een eigen plan proberen ze al na de zomer deze fietspaden scootervrij te krijgen.

De gemeente Amsterdam is al langer bezig om de snorscooter naar de rijbaan te verbannen. Echter moet daarvoor toestemming komen vanuit Den Haag, dus laten die plannen nog op zich wachten. 

'Op zijn vroegst op 1 januari 2018 gaat de regelgeving daarvoor in. Dat betekent dat de scooter dan verplicht met een helm op de rijbaan moet rijden. Dat vinden we hartstikke mooi, maar het duurt gewoon echt te lang. Hier gaan we naar dertig kilometer per uur, dan kan de snorscooter ook zonder helm naar de rijbaan toe', vertelt fractievoorzitter Yvette Hofman van GroenLinks in West.

Bekijk video:

Verwarring

Eerder deed West een vergelijkbare proef in de Jan Pieter Heijestraat. Omdat het maar voor één straat gold, bleek dat bij een evaluatie voor verwarring te zorgen.

Daar is Hofman niet bang voor. 'Voor fietsers is er sowieso geen verwarring, want die hebben altijd gewoon het fietspad. Voor de scooters zal het heel duidelijk worden aangegeven met borden. Omdat de weg naar dertig kilometer per uur gaat, zal het voor hen ook een veel natuurlijkere beweging zijn om naar de rijbaan te gaan.'

Hoewel een meerderheid van de partijen in West het voorstel steunt, moet de centrale stad het als wegbeheerder ook nog eens zijn met de verlaging van de snelheid. De woordvoerder van de wethouder Verkeer laat weten in overleg te gaan over de uitvoerbaarheid van het voorstel.

Lees ook: Snorscooters van fietspad in West