Ook al wil Amsterdam een rem op nieuwe hotels, de toeristen blijven toch wel komen en wijken desnoods uit naar alternatieven, zoals het door de gemeente ongewenste Airbnb.
 

'Ik vind het goed om toeristenstromen door de stad te verspreiden. Maar het moet wel aansluiten op de realiteit,' zegt de directeur van de Borealis Hotel Group, ontwikkelaar van hotels, in het FD.

Het bedrijf merkt dat er alleen nog 'diep in Zuidoost of in Sloten' nieuwe hotels mogen komen. De directeur vraagt zich af hoe wenselijk dat is. 'Ik mis de verbinding met de behoefte van de reiziger. Wat is er voor de toerist te beleven in de Watergraafsmeer?'

De ondernemer krijgt bijval van vastgoedadviseur Colliers. Die noemt het 'onontkoombaar' dat de Amsterdamse binnenstad een plek wordt voor toeristen, net als bijvoorbeeld Venetië.

'Die toeristen komen hier naar toe voor de grachten en het Rijksmuseum, niet om Diemen te bekijken. Je kunt ze moeilijk verbieden om tussen 8.00 uur en 20.00 uur over de grachten te lopen'.

Bijzondere hotelprojecten

Bouwen dus. Maar daar lijkt de gemeente het niet mee eens. In de nabije toekomst krijgen alleen de 'hele bijzondere hotelprojecten' nog een kans in de stad, als het aan D66 ligt. Op 22 juni stemt de gemeenteraad over het voorstel van de partij.

Voor een acute kamernood hoeven toeristen ook niet te vrezen: de bouw van hotels gaat voorlopig nog vrolijk door. In de eerstvolgende jaren krijgt Amsterdam er nog 6.500 kamers bij.