Over iets meer dan een week is het alweer Koningsdag, traditiegetrouw een van de drukste en lawaaiigste dagen van het jaar in Amsterdam.

Deze 'feestelijke' dag leidt ieder jaar opnieuw tot klachten over geluidsoverlast, vooral door inwoners van de binnenstad. Zij komen nu in actie.

Een aantal Amsterdammers gaat volgende week woensdag met Koningsdag de geluidshinder in de stad meten, schrijft De Telegraaf

Volgens de krant pikken de bewoners het niet langer dat  de geluidsnormen te hoog zijn vastgesteld en structureel wordt overschreden.

"De normen zijn hoger dan gewenst", zegt een van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). "Veel Amsterdammers ondervinden geluidshinder op Koningsdag. Dat komt omdat de gemeente een veel te hoog geluidsniveau toestaat."

86 vergunningen

De gemeente staat op Koningsdag "standaard en zonder uitzondering" 90 decibel toe op tien meter van de rand van het podium. 

In de binnenstad zijn er voor Koningsdag 86 vergunningen afgegeven aan horeca-ondernemers, aldus De Telegraaf. Volgens de gemeente is er sprake van een daling van het aantal feesten in de stad. "Van 180 een paar jaar geleden, naar 86 nu."

Wie aan de test wil meedoen, kan aanstaande woensdag in de Amsterdamse Zuiderkerk een instructiebijeenkomst bijwonen. Dan krijgen belangstellenden uitgelegd hoe zij geluidsoverlast kunnen vaststellen met hun smartphone.