Amsterdamse automobilisten worden relatief vaak betrapt op ernstige overtredingen, zoals rijden onder invloed, bumperkleven of whatsappen achter het stuur.

In 2015 werden er zo'n 16.000 Amsterdammers op de bon geslingerd voor deze zogenoemde hufterovertredingen. Het totaal aan verkeersboetes die inwoners van de stad kregen lag rond de 400.000. Dat blijkt uit cijfers van 'Buurtfacts' van RTL Nieuws

Gemiddeld worden er per duizend inwoners 538 boetes gegeven, onder Amsterdammers zijn dat 597 boetes per duizend inwoners.

Het landelijke gemiddelde boetebedrag ligt rond de 81 euro, waar dat bij inwoners van Amsterdam 85 euro is. De hoogste snelheidsovertreding die een Amsterdammer maakte was zo'n 50 kilometer te hard. In totaal werden daar zo'n vierhonderd bekeuringen voor gegeven aan mensen die in Amsterdam wonen. 

Wel zijn er vorig jaar 10 procent minder boetes gegeven voor ernstige verkeersovertredingen dan in 2014, al zou dat vooral komen doordat de politie minder prioriteit zou hebben voor het aanpakken van huftergedrag in het verkeer.

Alle cijfers over boetes zijn hier terug te vinden.