Niet de etniciteit maar de agressie op de voetbalvelden is de discussie. Dat zegt sportwethouder van Amsterdam Eric van der Burg.

Hij reageert hiermee op de uitspraken van voetbal-analist Johan Derksen, die stelde dat amateurclubs "naar de klote gaan" als er te veel Marokkanen spelen. Volgens Van der Burg moeten clubs de handen ineenslaan om agressie tegen te gaan.

"Wij hebben geen cijfers die laten zien dat Derksen gelijk heeft. Wat we wel zien is dat er nog steeds te veel excessen zijn. En daar moet je dan gewoon tegen optreden. Wat in ieder geval niet werkt, en in die zin ben ik het met de minister-president eens, is dat als je tegen een Marokkaans jongetje zegt: 'jij mag hier niet komen, want anderen hebben het voor je verpest'."

Bekijk video:

Maatregelen

Na de dood van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 , die overleed na een conflict op het veld, nam Van der Burg een aantal maatregelen. Hij ging in gesprek met clubs om gedragsregels in te stellen. Ook is er nu regelmatig een voorzittersoverleg met de KNVB en de zestig Amsterdamse clubs over de aanpak van agressie op het veld.

Maar de clubs moeten elkaar ook meer helpen, vindt Van der Burg. 'We zijn aan het kijken hoe we clubs die zwakker zijn kunnen laten fuseren met clubs die sterker zijn. Om ervoor te zorgen dat je misschien geen zestig maar misschien 55 clubs sterke voetbalclubs overhoudt.'

Van der Burg blijft het onderwerp op de kaart zetten. Hij voegt toe dat een gemengd bestuur bij het tot nu toe 'witte' KNVB daar goed bij zou kunnen helpen.