MKB Amsterdam ergert zich aan de 'neerbuigende' manier waarop de politiek spreekt over de banen die de toeristenstroom in de stad oplevert. De pijlen richten zich met name op de PvdA, die deze week met een plan kwam om de 'verpretparkisering' van de stad een halt toe te roepen.

In een open brief richt MKB-voorzitter Bart Drenth zich tot Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA, de partij die ons deze week waarschuwde voor dertig miljoen toeristen over tien jaar en een Amsterdam dat hard op weg is het Venetië van de Lage Landen te worden.

'Er komen alleen al twaalf miljoen bezoekers naar de Eiffeltoren. Dat is bijna net zoveel als naar de stad Amsterdam. In Venetië wonen 60.000 mensen, dat is een totaal andere situatie', zegt Drenth. 

De MKB-voorzitter mist in de discussie de baten die de bezoekers de stad opleveren, zoals de tientallen miljoenen euro's aan toeristenbelasting. 'De banen die het oplevert zijn ook heel substantieel. Er zijn veel mensen die hun geld ermee verdienen. Dan gaat het niet alleen om kelners en kamermeisjes. Maar ook om de toeleverende bedrijven.' 

Bekijk video:

Onderzoek

Moorman is het niet eens met de visie van Drenth. 'Er is net onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het vaak om banen gaat die slecht betaald zijn en waar ze lange dagen maken. Ook worden er geen vaste contracten gegeven. Allemaal op oproepbasis.' 

Volgens de PvdA mag er in de toekomst alleen nog maatschappelijk verantwoord toeristisch ondernomen worden en verder krijgt ook het gemotoriseerd verkeer het moeilijk in de binnenstad, wat weer een grote strop voor de MKB'er zou zijn.

'Er moet plek blijven in deze stad om te werken en je geld te verdienen. Als je dat wegdrukt, dan worden we Venetië', zegt Drenth.