Afgelopen jaar zijn bijna twintigduizend bezwaarschriften ingediend bij de Gemeentelijke Dienst Belastingen. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

Het gaat dan om bijvoorbeeld burgers die het niet eens zijn met hun WOZ-aanslag, of mensen die vinden dat de Dienst Belastingen een fout heeft gemaakt. Meer dan twaalfduizend mensen kregen gelijk. Wethouder Financiën Udo Kock erkent dat er nog veel verbeterd moet worden. 

Dat het fout gaat, blijkt uit een onjuiste belastingaanslag die AT5 in mocht zien. Een huurder van een kantoorverdieping kreeg een aanslag van elfduizend euro op z'n mat. Hij werd aangeslagen voor het hele pand, terwijl hij maar een klein deel huurde. Ondanks meerdere schriftelijke en telefonische bezwaren blijft de Dienst aanmaningen sturen. En dit gebeurt dus veel vaker in Amsterdam.

Lastig

"Ik kan me voorstellen dat we mensen hier de stuipen mee op het lijf jagen", stelt Kock. "Er zijn zeker gevallen waarin dit niet goed gaat, dit is er waarschijnlijk ook weer eentje waar gegevens niet kloppen. We proberen dan altijd in gesprek te gaan. Dit individuele geval ken ik niet, maar mijn indruk is dat de Belastingdienst vaak goed gevolg geeft aan klachten."

In totaal ging het in 2015 om niet minder dan 19.391 bezwaarschriften. Hiervan werden er 12.533 geheel of gedeeltelijk toegekend. Ook zijn er 541 klachten nog niet afgehandeld. 

"Het is bekend dat de Belastingdienst het lastig heeft gehad de afgelopen tijd", vervolgt Kock. "En er gaan nog steeds veel dingen niet goed. We hebben nu onder meer een apart programma om de WOZ-procedure te verbeteren. Maar er moet nog wel een slag gemaakt worden."

Bekijk de video hier: