Het zal niet lang meer duren voordat er zelfrijdende auto's door de straten van Amsterdam rijden, althans als het aan de Europese ministers ligt. Wat hen betreft moeten de lidstaten al in 2019 klaar zijn voor auto's zonder bestuurder, zo bespraken ze donderdag bij de Eurotop in Amsterdam.

Vandaag werd een verdrag over de zelfrijdende auto's getekend, daarna vertrokken de Europese ministers met de zelfrijdende auto's naar filmmuseum EYE.

Er zijn uiteraard nog wel uitdagingen, technisch en wettelijk, maar dit is de toekomst. Daar is minister Schultz-Verhagen van Verkeer het helemaal mee eens: "Je zal zien dat het er gaat komen. Waarschijnlijk eerst op de snelwegen zijn en dan pas stedelijke gebieden."

Proberen

Toch verwelkomt wethouder Litjens de zelfrijdende auto's met open armen in de stad. Litjens: "Wij hebben aangegeven dat we graag samen met het ministerie in Amsterdam, wellicht in de vorm van een pilot, aan de slag kunnen met de elektrische auto.

Of zo'n zelfrijdende auto wel geschikt is voor een drukke stad als Amsterdam is Litjens nog niet duidelijk. "Maar je moet het wel proberen, en natuurlijk nog niet in de binnenstad maar bijvoorbeeld op de Zuidas of nieuwe gebieden die we ontwikkelen. Laat maar komen."

Bekijk de video hier: