FNV en de gemeente hebben ruzie over de 1 mei-viering. De vakbond wil behalve een demonstratie door de stad ook een festival houden in het net gerenoveerde Oosterpark, met muziek, catering en een draaimolen.

Volgens burgemeester Van der Laan had de FNV hier een evenementenvergunning voor moeten aanvragen, maar dat is niet gebeurd. De vakbond weigert de festiviteiten nu nog te cancelen. Op dit moment is nog onduidelijk of de gemeente gaat ingrijpen of niet.

Donderdag zou wel een brief naar de FNV gestuurd zijn, maar de inhoud daarvan is niet bekend. De demonstratie door de stad kan volgens de gemeente sowieso wel doorgaan.

Overleg

Vreemd aan de zaak is dat volgens beide partijen de afgelopen maanden wel goed is overlegd. Wellicht is de manifestatie van FNV groter uitgevallen dan de gemeente had gedacht of misschien zorgde de precieze locatie - het grote grasveld - voor een onaangename verrassing.

De FNV rekent erop dat de afspraken die met de gemeente zijn gemaakt gewoon blijven gelden, zegt de woordvoerder. "Al maandenlang is er goede communicatie over het feest en over de beschermende maatregelen die de vakbond neemt voor het park."

Ook een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er al 'enige tijd' overleg is over de festiviteiten. De optocht door de stad kan gewoon doorgaan, zegt hij. Maar voor het evenement in het Oosterpark is nog geen toestemming gegeven.

"De gemeente wil het demonstreren op de Dag van de Arbeid beschermen, maar wil niet dat er verdere schade in het park ontstaat." Het Oosterpark heeft sinds de renovatie te maken met waterschade.

Woedend 

Stichting Herstel Oosterpark is woedend over de plannen voor het feest van de FNV. Voorzitter Ernst Sonneveldt: "Wethouder Choho heeft beloofd dat er even geen evenementen in het net gerenoveerde Oosterpark zouden plaatsvinden om het park rust te geven."

Herstel Oosterpark zegt te weten wat er mis is gegaan: "De Bestuurscommissie Oost heeft op eigen houtje toestemming gegeven. Maar wij laten dat niet gebeuren", zegt voorzitter Sonneveldt. "Desnoods dwingen we een verbod af bij de rechter."

Op de website van de FNV wordt de manifestatie in het Oosterpark aangekondigd. Van 13.00 tot 17.30 uur is er op het grote grasveld muziek op meerder podia en zijn er debatten en college's in tenten. Bij verschillende kraampjes is eten en drinken te koop en is er een draaimolen. De hoofdact is rapper Typhoon. Remy Bonjasky geeft een clinic in een boksring.

Vorig jaar hield FNV op 1 mei ook een manifestatie. Die vond plaats in het Martin Luther King Park en was iets kleiner van opzet.