De nieuwe manier voor het wegwerken van schulden, waar Amsterdam in 2014 mee is gestart, blijkt effectief voor Amsterdammers die er gebruik van maken. Maar perfect is het systeem nog niet.

Zo wordt een groot deel van de Amsterdamse huishoudens die in de schulden zit nog niet bereikt. Ook loopt de gemiddelde schuldenlast van gezinnen nog altijd op. Meer dan een kwart van alle huishoudens in de stad heeft inmiddels een problematische schuld of loopt hier risico op.

Lisa uit Noord is één van de 26.000 Amsterdammers die gebruik maakt van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Een combinatie van factoren deed haar in de schulden belanden. "School niet afgemaakt, jong uit huis en een lastige ex die aan de drank was", vertelt ze.

De stapeling van schulden is een veelvoorkomend probleem, ziet ook wethouder Vliegenthart (Sociale Zaken). "Dit zorgt er voor dat mensen eigenlijk niet meer weten waar ze moeten beginnen met aflossen."

Oorzaken

De oorzaak van de schulden is aan het verschuiven. Voorheen lag die voornamelijk bij overconsumptie, dus te veel uitgeven. Nu blijft het inkomen van mensen vaak achter bij de stijgende vaste lasten.

Veel mensen die schulden hebben, moeten een gevoel van schaamte overwinnen om ermee aan de slag te gaan. "Op een gegeven moment moet je wel", stelt Lisa. "Maar de geboorte van m'n dochter gaf uiteindelijk pas de doorslag."

"Te weinig mensen weten nog waar ze terecht kunnen", stelt Vliegenthart. "Je ziet wel dat mensen het steeds beter weten. Maar de voornaamste uitdaging voor ons is mensen er van te overtuigen dat ze zich nergens voor hoeven te schamen en dat wij er voor hen zijn om ze te helpen."

Bekijk de video hier: