De KNVB stelt geen etniciteit te registreren bij incidenten. "Maar ieder exces is er één te veel." "We behandelen voetballers als individuen", stelt een woordvoerder van de voetbalbond donderdag. 

De zegsman reageert hiermee op berichtgeving in De Telegraaf van donderdagmorgen.

Hoogleraar Bestuur en Organisatie en oud-KNVB-bestuurder Paul Verweel stelde in de krant dat bij bijna een derde van alle stilgelegde voetbalwedstrijden Marokkaanse of Turkse spelers betrokken zijn.

"Je zou bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat een groter percentage bouwvakkers vertegenwoordigd is dan advocaten. Je laat je snel verleiden tot uitspraken over etniciteit, dat is niet de bedoeling", stelt de KNVB. "We pakken mensen die zich niet gedragen in het voetbal, hard aan. En dat is ongeacht welke achtergrond iemand heeft."

Of een verandering van de spelregels zin heeft weet de KNVB niet zeker. Zo werd er al snel weer geopperd de zogenaamde 'rugby-regel' in te voeren. Een regel waarbij spelers direct van het veld gestuurd kunnen worden als ze zich respectloos opstellen.

"We zijn bezig met veel projecten, zoals de blauwe kaart voor meer respect en begrip voor grens en scheidsrechters." Aldus de voetbalbond. "Je moet op een nette manier met elkaar omgaan. Je mag op een respectvolle manier reactie geven."

Meldingen

Het eenvoudiger maken van meldingen van respectloos gedrag, op het wedstrijdformulier bijvoorbeeld, is volgens de KNVB ook niet per se nodig. "We hebben officiële manier van melden. Als er iets is voorgevallen, is er altijd ruimte om iets van te zeggen. Maar dit moet wel op een officiële manier. En anders zijn er altijd nog verenigingsadviseurs in dertig verschillende regio's. Die kun je rechtstreeks benaderen om ergens melding van te maken."

In het jeugdvoetbal waren er vorig jaar 322 excessen. Vier jaar geleden waren dat er nog meer dan 480. "Dat is nog steeds te veel. Maar het gaat beter en we blijven er aan werken."