De FNV en de gemeente hebben ruzie over de festiviteiten in Oosterpark op 1 mei, de Dag van de Arbeid. De vakbond wil een manifestatie met muziek, catering en een draaimolen maar had daar van burgemeester Eberhard van der Laan een evenementenvergunning voor moeten aanvragen.

Omdat dit niet is gebeurd wordt daar nu verbeten over onderhandeld, weet De Telegraaf.

Voor  het 'festival', zoals de FNV het zelf aankondigt, met optredens van rappers Typhoon en Fresku, een zweef- en draaimolen en cateringtenten, is een evenementenvergunning vereist. De vakbond vindt echter dat het gaat om een openbare manifestatie waarvoor geen vergunning nodig is.

"Gemeente en stadsdeel wisten van de plannen en hebben in december aangegeven dat het Oosterpark beschikbaar was. Uitwijken naar een andere locatie kan eigenlijk niet", zo dreigt de FNV. Vorig jaar hield de vakbond een dergelijke bijeenkomst in het Martin Luther Kingpark.

Volgens ingewijden was de gemeente toen onaangenaam verrast door de 'demonstratie' en wil het herhaling voorkomen. Dit zou FNV-baas Ton Heerts persoonlijk zijn medegedeeld door Van der Laan.

"Het recht op demonstratie betekent niet hetzelfde als het recht op een evenement. Bovendien worden de bewoners nu buitenspel gezet door de vakbond, want tegen een evenementenvergunningen kan een bezwaarschrift worden ingediend en tegen een demonstratie niet", aldus een ingewijde tegen de krant.