Bouwvakkers die de laatste hand leggen aan de Noord/Zuidlijn zijn bezorgd over hun gezondheid. Ze vrezen dat de dieselwalm, lasdampen en boorstof negatieve effecten zullen hebben op hun welzijn.

"We kunnen wel ademen, maar het voelt niet goed. Je ziet het stof overal dwarrelen", zegt een bouwvakker werkzaam bij de ondergrondse locatie bij halte De Pijp tegen De Telegraaf.

"Ik ben al maanden schor. Zo meteen word ik hier pas veel later ziek van, maar dan zegt iedereen dat het door ’t roken komt", reageert een collega.

De brommende dieselmotoren van hoogwerkers en andere voertuigen zijn volgens de werklui de boosdoener. De roetfilters zouden al maandenlang niet zijn vervangen. Zij moeten anoniem blijven, omdat zij voor aanvang van de klus hebben getekend om niet met de pers te praten.

Roetfilter

Een woordvoerder van bouwcombinatie VIA Noord/Zuidlijn, die in opdracht van de gemeente de afbouw van de lijn en acht stations op zich neemt, ontkent de onveilige arbeidsomstandigheden. Toch werd er na vragen van de krant plotseling een roetfilter vervangen.

"Hier zit geen verband tussen, dit betrof een periodieke vervangen", aldus de zegsman. De Inspectie SZW zegt nog geen melding te hebben gehad van de werkomstandigheden op de werkplaatsen van de Noord/Zuidlijn.