Bewoners aan de Leidsegracht in Amsterdam zien niets in de plannen van de gemeente om de bruggen op de gracht af te sluiten voor autoverkeer.

Wethouder Pieter Litjens van verkeer (VVD) is van plan de bruggen af te sluiten om zo het verkeer op de grachten terug te dringen. Volgens het stadsbestuur zijn de plannen een cruciaal onderdeel om de binnenstad beter bereikbaar te maken. 

In de plannen wordt er een knip gemaakt bij de Leidsegracht en het Muntplein. Maar bewoner Herman Doeleman is kritisch.

"Voor automobilisten betekent dat kilometers omrijden om bij hun eigen huis te komen. En ze zullen ook grote problemen krijgen met parkeren. De gemeente heeft een zogenaamd onderzoek laten doen. Eén camera op de Rozengracht, waarop ze baseren dat hier onaanvaardbaar veel sluipverkeer zou komen. Wij zeggen: wacht nou eens rustig af, voer alle plannen uit, behalve de afsluiting van de Leidsegracht."

Sluipverkeer

Maar het afsluiten is wel degelijk nodig, volgens wethouder Litjens: "De modellen tonen aan dat op het moment dat we om het autoverkeer te ontmoedigen de Vijzelstraat in twee richtingen voor autoverkeer afsluiten, we op veel sluipverkeer op de grachten kunnen rekenen. Daar zijn bewoners op de grachten niet bij gebaat, dat is de reden waarom wij voorstellen om dit nu te doen."

Vanavond spreken de bewoners in bij de vergadering van stadsdeel Centrum. De planning is dat er voor de zomer een besluit wordt genomen, zodat het plan na de zomer in werking kan treden.