Er komt een ov-kaart voor al het openbaar vervoer in Nederland. Ook het GVB in Amsterdam doet mee aan de kaart.

De kaart is voornamelijk gericht op toeristen, maar ook is ook te gebruiken voor andere reizigers. De introductie vindt plaats om het openbaar vervoer 'aantrekkelijker en eenvoudiger te maken' voor toeristen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komen twee varianten op de markt. De eerste kaart is doordeweeks geldig vanaf 9.00 uur in de ochtend en in het weekend de hele dag. Hiermee wordt de ochtendspits op weekdagen ontzien. Deze kaart gaat 39 euro kosten.

De tweede kaart is ook in de ochtendspits geldig en kost 20 euro meer dan de eerste. In de regio Amsterdam zijn al langer kaarten verkrijgbaar voor toeristen, waarmee gebruik kan worden gemaakt van trein, bus, tram en metro.

Erkenning

GVB zegt in een reactie blij te zijn met de nieuwe kaart. "Met de Amsterdam Travel Ticket hebben we al veel succes samen met de NS. De landelijke navolging hiervan is in onze ogen een mooie erkenning van het product", zegt een woordvoerder. 

Naast de nieuwe kaarten komen er ook op Schiphol Plaza vanaf dit kwartaal balies waar toeristen informatie kunnen inwinnen en verschillende ov-kaarten kunnen kopen. Ook wordt het mogelijk achter de douane ov-kaarten aan te schaffen.

Over een jaar vindt een evaluatie plaats van de nieuwe kaart.