Justitie is ervan overtuigd dat de Ghanees Augustine Nyantakyi niet het beoogde doelwit was van de liquidatie. Nyantakyi werd vorig jaar met 70 tot 80 kogels geliquideerd voor de woning van zijn vriendin in Osdorp.

Maandag kwam officier van justitie Justin Louman aan het woord in de serie De Aanklagers . 'Ik ga er zeker vanuit dat dit in ieder geval het verkeerde slachtoffer is geweest. Een onschuldige passant', vertelde Louman aan Coen Verbraak.

Louman bezocht ook de plek waar Nyantakyi net was doodgeschoten en reageerde aangeslagen. 'Godsamme man, hij is echt helemaal kapot', zei de officier tijdens zijn bezoek aan het plaats delict. Volgens Louman maakte dat de zaak zeker anders.

'Op het moment dat er sprake is van een onschuldig slachtoffer, iemand die zich helemaal niet in het criminele milieu heeft bewogenn dus ook helemaal zelf niet het risico heeft opgezocht. Die gewoon van zijn werk kwam en naar huis ging, voor de deur stond en naar binnen wilde gaan en vervolgens op deze manier wordt doodgeschoten', vertelt Louman.

Lees ook: Politie geeft foto's vrij van doodgeschoten Ghanees

Aziz Kallah

In de documentaire werd ook het verhoor met de Marokkaanse kickbokser Aziz Kallah getoond. Louman noemde het 'een verrassing' dat hij zichzelf kwam melden bij de politie. Kallah werd daags na de liquidatie door media aangewezen als het beoogde slachtoffer. 'Hij kwam samen met een vriend op het bureau vertellen dat hij geen idee waar het over ging', zei Louman. 'Hij wilde ook graag weten wat voor ideeën wij hadden.

Kallah zei in het verhoor dat voor hem alles is veranderd sinds het in het nieuws is gekomen. 'Ik kan niet meer gaan trainen. Elke dag staat er wel een journalist voor de sportschool', zei de kickbokser. Op de vraag van de recherche of hij bang is reageerde Kallah met: 'Natuurlijk ben ik bang als overal staat dat jij het had moeten zijn.'

Volgens officier van justitie Louman kwam Kallah vooral 'halen maar niks brengen.' Het verhoor lijkt uiteindelijk op niks uit te lopen. 

Vierdelig

De documentaire De Aanklagers is een vierdelige serie. Hierin volgt Verbraak een jaar lang verschillende officieren van justitie in het spoor naar de misdaad. 

De reeks wordt sinds 11 april elke maandagavond om 21.00 uur uitgezonden op NPO2. De eerste uitzending kun je hier terugkijken. 

Lees ook: Doodgeschoten Ghanees waarschijnlijk slachtoffer persoonsverwisseling