Amsterdam heeft er als het ware een stadsdeel bij gekregen, want op de Kop van Java-eiland is FabCity verrezen. Op de campus wordt zo duurzaam mogelijk gewoond en gewerkt.

FabCity is een onderdeel van het programma rondom het EU-voorzitterschap. De campus werd maandag officieel geopend door minister Bussemaker en burgemeester Van der Laan.

Meer dan vierhonderd studenten, professionals, kunstenaars en andere creatievelingen ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en oplossingen zoeken voor de problemen in de steden.

'We laten eigenlijk de toekomst zien van hoe een stad eruit zou kunnen zien. Hier hebben we duurzame huisjes, we zijn bezig met nieuwe productie zoals metaal- en betonprinten. Plastic hergebruiken. Dit is een uniek stukje Amsterdam, dus wat dat betreft is dit nu wel stadsdeel FabCity', aldus organisator Mark Borst.

Restmateriaal

De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, universiteiten en het beroepsonderwijs. 

'Ik ben een verplaatsbare woning van restmateriaal aan het bouwen. Ik wil de maatschappij laten zien dat restmaterialen nog een tweede of derde leven kunnen hebben', aldus een van de deelnemers.

'Dit is een volledig zelfvoorzienende woning. Dat betekent dat we geen aansluiting hebben op riolering, water of gas. Deze woning doet alles zelf', aldus een ander.

Tot en met eind juni is FabCity nog te vinden op de Kop van het Java-eiland.

Bekijk video: