De Partij van de Ouderen gaat raadsvragen stellen over de komst van rariteitenkabinet Ripley's Believe it or not aan de Dam.

De Amerikaanse museumketen gaat honderdduizenden bezoekers per jaar trekken en zegt de overlast die dat met zich meebrengt te beperken. Toch had Ripley's volgens de Partij van de Ouderen én vereniging Vrienden van de Binnenstad (VVAB) nooit in de binnenstad mogen komen.

De drieëndertigste internationale vestiging van Amerikaanse rariteitenkabinetketen Ripley's Believe It or Not moet het eerste jaar driehonderdduizend bezoekers trekken. Dit tot groot verdriet van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

'Dit was vroeger wat er op de kermis was. Vrouwen met baarden, slingers uit de neus, hoge halzen. Leuk voor toeristen, maar de Amsterdammer heeft hier niets meer te zoeken. Wij moeten hier langs om in de rest van de stad te komen. Aangezien het zo druk is en er nu duizend mensen per dag bijkomen die de straat oversteken, wordt het steeds moeilijker voor ons', verzucht Yellie Alkema van de vereniging.

Bekijk video:

Verbaasd

Ook de Partij van de Ouderen is verbaasd over de komst van wéér een toeristenattractie in de binnenstad. 'Ik zou wel willen weten van het college wie dit goedgekeurd heeft en waarom en wat de toevoeging is voor de stad en voor de bewoners', aldus raadslid Reenze van Brug van de partij.

Alkema: 'Als je weet dat het beleid van de gemeente tegen de verpretparkisering en voor de spreiding is en je krijgt zo'n vergunning langs, dan moet een ambtenaar een politiek gevoel hebben dat ie dit eerst in de politiek moet brengen. Dan wordt het van alle kanten gewogen en wordt er ook naar alternatieven gekeken.'