Aan de groeiende populariteit van onze prachtige stad lijkt maar geen eind te komen. Als het zo doorgaat, krijgt Amsterdam over tien jaar zelfs 30 miljoen toeristen over de vloer. Bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

'Het risico bestaat dat Amsterdam zich met het huidige succes in de staart bijt', zegt PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman over de toeristenstroom in de Volkskrant. Haar partij geeft vanavond in debatcentrum De Balie het startschot voor een discussie over grenzen van de drukte in stad, soms ook smalend 'pretparkisering' genoemd.

Unieke karakter

'Het toerisme kan zich ontpoppen als veelvreet en het unieke karakter van de stad dermate aantasten dat de aantrekkingskracht voor bewoners en toeristen verloren gaat', waarschuwt Moorman. 'We willen geen Venetië of Barcelona worden, waar het omslagpunt al is bereikt'.

Volgens Moorman moet het debat worden gevoerd nu het nog niet te laat is voor maatregelen. Zo wil ze een einde maken aan de campagnes waarin Amsterdam wordt aangeprezen als een feestparadijs. 'Je kunt niet ongestraft en ongegeneerd 365 dagen per jaar alle remmen losgooien', aldus Moorman.

Einde aan de monocultuur

Ook het aantal evenementen wordt drastisch ingeperkt, als het aan Moorman ligt. En er komt een einde aan de monocultuur. Daarmee doelt ze op de vele gehate ijs-, wafel- en Nutellawinkels, 'die uitsluitend op toeristen zijn gericht'.