Amsterdammers zijn wat betreft woonlasten in Nederland het duurst uit. Eigenaren van een woning betalen in de stad maandelijks gemiddeld 1.016 euro en huurders 676 euro.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerde CBS-cijfers in het kader van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland. Het landelijk gemiddelde voor huiseigenaren is 850 euro per maand. Voor huurders is dat bedrag 654 euro. 

Voor wie maandelijks kosten wil besparen is een verhuizing richting een uithoek van Nederland misschien een optie. In Zeeland dalen de woonlasten voor huiseigenaren met ruim 200 euro. Voor huurders is Friesland het meest interessant: daar wordt maandelijks 100 euro bespaard in vergelijking met Amsterdam.

En ook qua woonoppervlakte komt Amsterdam er slecht vanaf. Huurders hebben in Amsterdam gemiddeld de minste vierkante meters aan gebruiksoppervlak: 67. Kopers zitten op een gemiddelde oppervlakte van 92 vierkante meter.

Rijtjeshuizen

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat in Nederland vier op de tien mensen in een rijtjeshuis woont. Flevoland is koploper als het gaat om huishoudens die in rijtjeshuizen wonen: zes op de tien. Het percentage van huishoudens dat in een tussen- of hoekwoning woont, schommelt al jaren net boven de 40 procent.

Dit kan volgens CBS-hoofddemograaf Jan Latten gaan veranderen. In de jaren 70 en 80 waren eengezinswoningen populair onder de jonge gezinnen van dertigers en veertigers, de babyboomers. Zij zochten woningen buiten de oude steden, betaalbaar, kindvriendelijk en met een tuin.

Die vonden ze vaak in satellietsteden als Almere en Lelystad. Nu het aantal gezinnen niet meer toeneemt, zijn het vooral alleenstaande ouderen die vanaf nu bijdragen aan het groeiend aantal huishoudens. 'Dat kan ook consequenties krijgen voor de woonbehoefte', aldus Latten.