Burgemeester Van der Laan zegt in een interview met AT5 dat er geregeld meldingen zijn van mogelijk terroristische dreiging in Amsterdam.

Hij ging uitgebreid in op het interview met jongerenimam Elforkani, die waarschuwde voor een terroristische aanslag in de stad als er niet snel hard wordt ingegrepen. De burgemeester vindt dat de stad heel veel doet om dit te voorkomen: "Natuurlijk legt hij de vinger wel op bepaalde problemen maar die kennen we echt wel! We doen tientallen dingen."

Zo werkt de stad met een netwerk van sleutelfiguren, is er veel contact met moslim-organisaties en zitten de wijkagenten volgens Van der Laan in de haarvaten van de samenleving.

Meldingen

Van der Laan zei dat er geregeld meldingen binnenkomen bij de autoriteiten waarbij er sprake is van terroristische dreiging: "Het is meestal loos alarm, uiteindelijk. Maar meldingen die zich dus gevaarlijk laten aanzien hebben we veel. Ik wil er niet teveel over zeggen want je hebt ook het verschijnsel van de copy-cat. Maar we zitten geregeld met elkaar in de driehoek (red: burgemeester, hoofdcommissaris, hoofdofficier van justitie) omdat er weer één is."

Mocht het echt serieus zijn, dan is Amsterdam daarop voorbereid, volgens Van der Laan. "Wij weten sinds Parijs dat het niet een gijzeling wordt, maar het wordt meteen zoveel mogelijk mensen ombrengen. Daarom moeten wij zo snel mogelijk kunnen reageren als het zich ergens toch voordoet."

Op de vraag hoeveel tijd het kost om dan ter plaatse te komen antwoordde de burgemeester: "We doen nooit specifiek mededelingen want iedereen luistert mee. Maar we hebben er alles aan gedaan om dat zo snel mogelijk te laten zijn."

Bekijk het interview hier:

Van der Laan: Geregeld meldingen van mogelijk terrorisme
Van der Laan: Geregeld meldingen van mogelijk terrorisme