Als je er langsfietst sta je er niet bij stil, maar de Stopera is één van de grootste hoofdpijndossiers van Amsterdam geweest.

Voordat het gebouwd werd is er tientallen jaren over vergaderd, tegen het ontwerp is hevig geprotesteerd en nu nog steeds vinden veel Amsterdammers het een lelijk gebouw. Vrijdag verschijnt het boek 'Rumoer aan de Amstel', over deze roerige geschiedenis.

"Het is echt een vreselijk verhaal, van stroperigheid, protesten en ellende", vertelt schrijver Herman Böhl over de geschiedenis van de Stopera. "Als historicus en schrijver ging ik altijd af op het gezegde 'waar rook is is vuur', en hier was erg veel vuur, dus het is een spannend verhaal."

Huilen

Eigenlijk wilden veel Amsterdammers het paleis op de Dam terug als stadhuis. Maar halverwege de jaren '50 besloot het stadsbestuur anders. Toen in 1982 eindelijk met de bouw van de Stopera werd begonnen was er dan ook fel protest.

Onder meer van Joost Smiers. "Ik heb zitten huilen", vertelt Smiers. "Het is zó'n schandvlek voor de stad." En wat eraan mankeert, dat weet Smiers nog altijd wel. "Kijk die grijze gevelwand, kijk hoe saai de kleuren zijn en hoe saai de stenen zijn gestapeld. En dan die lengte, er zit geen enkel visueel genoegen in!"

Bekijk de video: