Het stadsbestuur wil het pand van de Stadsbank van Lening aan de Albert Cuypstraat in De Pijp per 1 januari 2017 sluiten.

Volgens de gemeente moet er bezuinigd gaan worden op de stadsbank. De sluiting levert jaarlijks een besparing op van 170.000 euro aan huisvestingskosten. Wel zal de gemeente naar verwachting dit jaar 100.000 euro en volgend jaar 75.000 euro kwijt zijn aan onder meer verhuiskosten en aanpassing van ICT-apparatuur. 

De inboedel van het bankfiliaal aan de Albert Cuyp verhuist naar het bankfiliaal aan de Nes. Er blijven nog vier panden van de Stadsbank van Lening in de stad open. Eerder liet het stadsbestuur al weten dat het de rente bij nieuwe beleningen omhoog gaat van 12,6 procent naar 15 procent per jaar, een verhoging van 2,4 procentpunt.

Lees ook: Rente Stadsbank van Lening gaat flink omhoog

Amsterdammers die krap bij kas zitten kunnen bij de bank een lening met onderpand afsluiten. De inkomsten van de Stadsbank van Lening vallen echter tegen, met name door de lagere goudprijs. Daardoor is goud dat als onderpand dient minder waard, kan er minder uitgeleend worden en komen er dus minder inkomsten uit rente binnen. 

Banen

Ook zullen zo'n dertien voltijdsbanen verdwijnen. Alle bezuinigingsmaatregelen moeten leiden tot een jaarlijkse besparing van 1,2 miljoen euro bespaard wordt per jaar. Het verhogen van de rente bij nieuwe beleningen zal naar verwachting vier ton per jaar opleveren, waardoor de gehoopte besparing van 1,6 miljoen per jaar gehaald zou worden.