Volgens burgemeester Eberhard van der Laan zijn er teams opgeleid en stand by die razendsnel kunnen ingrijpen, mocht er een terroristische aanslag in de stad plaatsvinden. Zij zijn getraind om 'binnen zo kort mogelijke tijd een terrorist uit te schakelen'.

'Vroeger moest je je voorbereiden op gijzelingssituaties. Nu op een aanslag. Een terrorist wil binnen zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen doden. Als er nu een aanslag is zijn er mensen die binnen zo kort mogelijke tijd de terrorist zullen uitschakelen. Die zullen gewoon schieten', zo zei Van der Laan tijdens de raadscommissie Algemene Zaken. 'Ik kan hier niet te veel over zeggen, maar er zijn hier grote stappen in gemaakt', voegt Van der Laan er nog aan toe.

Lees ook: 'Als ik concrete signalen had was ik wel naar de politie gegaan'

De burgemeester reageert in de aadscommissie op de uitspraken van jongerenimam Yassin Elforkani. Volgens hem zal er binnen anderhalf jaar een terroristische aanslag in de stad zal zijn als er niet snel wordt ingegrepen op radicalisering. Van der Laan wijst er op dat voor iedereen een vrijheid van meningsuiting geldt, maar dat het niet nodig is mensen onnodig 'op te fokken'. Volgens de burgemeester gebeurt er al heel veel in de strijd tegen radicalisering. Maar over een aanslag in de stad is Van der Laan ook helder: 'Die komt er echt wel een keer.'

Lees ook: 'Uitspraken jongerenimam Elforkani grote belediging'

Uit het interview met Elforkani komen verder geen nieuwe zaken naar voren, meent Van der Laan. 'Er radicaliseren mensen. Dat is bekend.' Er zijn nu vijftig personen in de stad die in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdiensten zegt Van der Laan. Bij het in de gaten houden van deze mensen wordt onder meer gebruik gemaakt van 'sleutelfiguren uit de moslimgemeenschap' en een 'strategisch netwerk van professionals'. 

Lees ook: Politie wil met Elforkani praten na uitspraken over aanstaande aanslagen